Biskut Biscotti Kranberi dan Pistachio

Masa penyediaan: 30 minit
Masa memasak: 40 minit
Menghasilkan: 30 keping biskut

Bahan-bahan

2 sudu besarminyak
75 ggula kastor
1 biji telur QL Omega
½ sudu tehesen vanila
110 gtepung gandum
½ sudu tehserbuk penaik
⅛ sudu tehgaram
30 gkranberi kering
50 gkacang pistachio

Langkah Penyediaan

  1. Panaskan ketuhar kepada suhu 150°C
  2. Dalam satu mangkuk, pukulkan bersama minyak and gula. Tambahkan telur QL Omega dan esen vanila.
  3. Dalam mangkuk yang lain, campurkan bersama tepung, serbuk penaik dan garam.
  4. Campurkan campuran tepung ke dalam adunan Telur QL Omega. Kemudian, tambahkan kranberi dan pistachio.
  5. Sejukkan adunan dalam peti sejuk selama 20 minit.
  6. Bahagikan adunan kepada dua. Bentukkan doh kepada bentuk balak yang 10 cm lebar pada dulang pembakar yang beralas dengan kertas parchement.
  7. Bakar untuk 35 minit atau sehingga sedikit keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan untuk menyejuk selama 10 minit.
  8. Potongkan kepingan setebal 0.5cm secara menyerong kemudian letakkan kepingan biskut di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 135°C selama 8 hingga 10 minit atau sehingga biskut kering.

 

Telur QL Omega dan QL Deli Fresh boleh didapati dari pasaraya-pasaraya yang terkemuka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai QL Eggs, sila klik di sini.

 

About the author