Bundt Kek Kranberi

Masa penyediaan: 20 minit
Masa memasak: 45 minit
Menghasilkan: 1 kek

Bahan-bahan

227 gmentega tanpa garam, tambahan untuk menyapu acuan kek
150 ggula
2 bijitelur QL Omega
½ sudu tehgaram
1 sudu tehesen vanila
2½ sudu tehparutan kulit oren (dari dua biji oren)
250 gtepung gandum, tambahan untuk menyalut acuan kek
1½ sudu tehserbuk penaik
¼ serbuk penaik soda
250 gyogurt semulajadi (tanpa gula)
100 gkranberi kering
Inti:
75 gcip coklat separa manis
50 gwalnuts, dicincang
1½ sudu tehgula
¼ sudu tehserbuk kayu manis
Glaze:
100 ggula aising, diayak
4 – 6 sudu tehsusu
Hiasan:
Kranberi yang segar, walnuts dan daun pudina

Langkah Penyediaan

  1. Panaskan ketuhar kepada suhu 170°C.
  2. Sapukan kek pan 9-inci dengan mentega tanpa garam and taburkan sedikit tepung.
  3. Campurkan semua bahan inti dan ketepikan.
  4. Pukulkan mentega dan gula bersama sehingga gebu.
  5. Tambahkan telur QL Omega satu demi satu, dan pukul hingga sebati di antaranya. Masukkan garam, esen vanila dan parutan kulit oren.
  6. Ayakkan tepung, serbuk penaik dan serbuk penaik soda bersama. Masukkan ke dalam adunan mentega berselang dengan yogurt. Masukkan kranberi.
  7. Tuangkan separuh aduan ke dalam kek pan, taburkan inti ke atas adunan. Tuangkan baki adunan ke atas inti.
  8. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga masak.
  9. Biarkan kek sejuk untuk 5 minit sebelum membalikkan kek di atas rak dawai.
  10. Campurkan semua bahan glaze dan menggerimis ke atas kek yang sudah sejuk. Hiaskan kek sebelum glaze kering.

 

Telur QL Omega dan QL Deli Fresh boleh didapati dari pasaraya-pasaraya yang terkemuka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai QL Eggs, sila klik di sini.

 

About the author