Crème Caramel Kopi Vietnam

Masa penyediaan: 5 minit
Masa memasak: 35 minit
Menghasilkan: 14 – 16 biji

Bahan-bahan

Caramel:
140 ggula
70 mlair
10 mljus limau
Kustard:
4 biji telur QL Omega
450 mlsusu
2 gkopi hitam Vietnam segera + 50 ml air
1 sudu tehesen vanila
30 ggula

Langkah Penyediaan

  1. Untuk menyediakan kulit telur, gunakan tack puncture, buangkan bahagian atas telur QL Omega dan pusingkan tack untuk melonggarkannya. Keluarkan inti telur dan simpankan untuk campuran kustard nanti.
  2. Bilaskan kulit telur dengan air garam sebanyak tiga kali atau sehingga airnya jernih.
  3. Gunakan foil aluminium untuk membentuk sarang bagi bagi memegang kulit telur di dalam dulang muffin.
  4. Untuk menyediakan caramel, didihkan air dan gula di dalam periuk sos. Jangan kacau campuran itu. Kemudian, tambahkan jus limau dan masak sehingga perang keemasan gelap. Tuangkan caramel ke dalam kulit telur dengan pantas. Ketepikan seketika.
  5. Di dalam periuk sos yang berlainan, gabungkan susu dan gula. Dengan api sederhana, didihkannya sambil mengacaunya dari semasa ke semasa. Alihkan periuk sos dari api sebelum menambahkan esen vanila dan kopi. Gaul sebati.
  6. Di dalam mangkuk, pukulkan telur QL Omega. Kemudian, tuangkan masuk campuran susu panas dan teruskan memukul.
  7. Tapiskan campuran melalui penapis yang halus dan bahagikan kustard di antara kulit-kulit telur.
  8. Masukkan dulang muffin ke dalam dulang dengan water bath. Bakar pada ketuhar yang telah dipanaskan kepada 180°C selama 20-25 minit. Keluarkan dari ketuhar bila kustard telah tegar dan sedikit perang keemasan.
  9. Tutupkan dan biarkannya di dalam peti sejuk untuk menyejuk. Sajikan sejuk.

 

Telur QL Omega dan QL Deli Fresh boleh didapati dari pasaraya-pasaraya yang terkemuka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai QL Eggs, sila klik di sini.

 

About the author