Karipap Spiral Extra Besar

Apatah lagi yang lebih menyenangkan dari resepi karipap yang lengkap ini? Karipap spiral ini terkenal untuk saiznya yang besar, untuk memuatkan intinya yang berlambak! Ketulan kari ayam yang moist, diselaputi dengan kuah yang aromatic, dan dipadankan dengan telur QL Deli Fresh rebus, kentang dan bawang. Resepi karipap ini sememangnya tidak boleh dilepasi sama sekali!

Pastikan anda menggunakan telur QL Deli Fresh atau telur QL Omega bila mencuba resepi karipap ini. Telur-telur yang bernutrisi ini datangnya dari ayam-ayam sihat yang diberi makanan ternakan semulajadi. Makanan ternakan ini terdiri daripada jagung, kacang soya, gandum dan diperkaya dengan pelbagai vitamin dan zat mineral. Tambahan lagi, ianya juga diperkaya dengan probiotik lactobacillus untuk menggalakkan lagi kesihatan ayam-ayam.

 

Masa penyediaan: 30 minit
Masa memasak: 20 minit
Sajian untuk: 4

Bahan-bahan

Inti ayam dan kentang:
½ bijibawang merah, dicincang halus
2 ulasbawang putih, dicincang halus
3 sudu besarminyak sayur
1½ sudu besarpes kari ayam
½ sudu besarserbuk kari daging
100 gdaging dada ayam, direbus dan dicabik
2 bijiubi kentang besar, dipotong dadu kecil
200 mlair
1 bijitelur QL Deli Fresh, direbus masak dan dipotong baji
Secubit garam
Secubit lada sulah
Secubit gula
Adunan air:
150 gtepung biasa
¼ sudu tehgaram
¼ cawanair suam
25 gtelur QL Omega, dipukul
½ sudu besarminyak sayur
Adunan minyak:
45 gmentega sejuk, dipotong kiub
75 gtepung biasa
½ sudu besarair (jika adunan terlalu kering)

Langkah Penyediaan

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih. Tambahkan pes dan serbuk kari. Masukkan ayam, diikuti dengan kentang. Perisakan dengan garam, lada sulah dan gula. Masak sehingga sedikit kering sebelum menambah air dan biarkan mereneh sehingga kentangnya lembut dan kari mengering. Biarkannya menyejuk sebelum mengguna.
  2. Untuk menyediakan adunan, gabungkan semua bahan-bahan untuk adunan air dan gulikan sehingga tidak melekit atau senang dibentuk. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan bentukkan seperti bebola, kemudian tutupkannya dan biarkannya selama 30 minit.
  3. Untuk adunan minyak, gosokkan mentega ke dalam tepung untuk menghasilkan adunan yang lembut. Tambahkan air jika perlu. Guli dengan tangan sehingga licin dan berkilat, kemudian bahagikan adunan kepada dua bahagian dan bentukkan seperti bebola. Tutupkannya dan biarkannya selama 15 minit.
  4. Balutkan adunan minyak dengan adunan air. Leperkan dengan pin penggelek sehingga nipis dan gulungkan semula seperti swiss roll. Putarkan arah roll sebanyak 90 darjah supaya pinggirnya menghala atas dan gelekkan sehingga nipis sekali lagi. Gulungkan adunan seperti swiss roll sekali lagi dan potong kepada cakera dengan menggunakan pisau yang tajam. Leperkan setiap cakera dan letakkan inti dan seketul telur di tengah. Balutkannya dan cubitkan sisinya untuk menutupnya, kemudian bentukkan corak sisi dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk. Gorengkan dalam minyak panas sehingga perang keemasan.

 

Telur QL Omega dan QL Deli Fresh boleh didapati dari pasaraya-pasaraya yang terkemuka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai QL Eggs, sila klik di sini.

 

About the author