Kek Donut Coklat

Masa penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 10 - 15 minit
Menghasilkan: 6

Bahan-bahan

20 gmentega tanpa garam, dilembutkan
3½ sudu tehminyak
30 ggula kastor
25 ggula perang
34 gtelur QL Omega
102 gtepung
½ sudu tehserbuk penaik
Secubit serbuk penaik soda
7 gserbuk koko
¼ sudu tehgaram
75 gsusu
⅛ sudu tehesen vanila
Salutan (Glaze):
½ cawancoklat putih, dicairkan
1 sudu besarsirap jagung
1 sudu besarmentega, dicairkan
½ sudu tehesen vanila
Air

Langkah Penyediaan

  1. Panaskan ketuhar kepada suhu 210°C dengan kipas.
  2. Untuk menyediakan donut, krimkan mentega, minyak dan gula bersama sehingga sebati.
  3. Tambahkan Telur QL Omega, dan pukul untuk 1 minit sehingga sebati.
  4. Dalam satu mangkuk yang lain, ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik, serbuk penaik soda. Tambahkan garam dan gaul sebati.
  5. Tambahkan separuh campuran tepung ke dalam campuran Telur QL Omega, kemudian tambahkan susu dan esen vanilla. Gaulkan.
  6. Tambahkan baki tepung ke dalam adunan. Masukkan adunan ke dalam beg paip.
  7. Paipkan adunan ke dalam dulang donut sehingga ½ cm sebelum sisi dulang.
  8. Bakar donut selama 10 - 15 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan untuknya menyejuk selama 5 minit sebelum mengeluarkannya dari dulang.
  9. Untuk membuat salutan, campurkan semua bahan bersama kecuali air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mencapai campuran yang licin.

 

Telur QL Omega dan QL Deli Fresh boleh didapati dari pasaraya-pasaraya yang terkemuka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai QL Eggs, sila klik di sini.

 

About the author