Muffin Epal Oat Yogurt Greek

Muffin adalah hidangan yang sesuai bila-bila masa sahaja. Gebu dan rapuh dalam cara yang baik, inilah hidangan manisan yang tidak boleh dilepaskan.

Resepi muffin epal ini membawa kepada anda muffin yang penuh dengan keenakan epal dan kayu manis, dengan setiap mulut penuh dengan kerangupan streusel. Sumber proteinnya dari yogurt dan epal mengandungi kandungan vitamin dan mineral harian anda.

 

Masa penyediaan: 20 minit
Masa memasak: 20 - 25 minit
Menghasilkan: 12 - 14 muffin

Bahan-bahan

Topping Oat Streusel:
45 gkacang walnut, dicincang
35 goat rolled atau segera
30 gtepung biasa
45 ggula
30 gmentega
¼ sudu tehserbuk kayu manis
Adunan:
210 gtepung biasa
95 ggula
10 gserbuk penaik
¼ sudu tehserbuk soda
½ sudu tehserbuk kayu manis
¼ sudu tehgaram
2 bijitelur QL Deli Fresh, dipukul
240 gyogurt Greek (tanpa gula) semulajadi
60 gmentega cair
¼ sudu tehesen vanila
2 biji epal sederhana atau 3 biji epal kecil

Langkah Penyediaan

  1. Sediakan topping oat dengan menggabungkan semua bahan-bahan sehingga ia sebati seperti crumble. Ketepikan seketika.
  2. Untuk menyediakan adunan, kupaskan kulit epal dan potongkan epal kepada kiub kecil.
  3. Ayakkan bahan-bahan kering bersama.
  4. Pukulkan bersama bahan-bahan basah sehingga sebati.
  5. Lipatkan masuk campuran kering kepada campuran basah, termasuk epal sekali.
  6. Isikan adunan sehingga ¾ penuh ke dalam tin muffin yang beralas kertas pengalas atau ke dalam cawan muffin kertas.
  7. Tambahkan topping oat ke atas muffin.
  8. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada 190°C selama 20-25 minit atau hingga masak sepenuhnya bila diuji dengan kayu lidi.

 

Telur QL Omega dan QL Deli Fresh boleh didapati dari pasaraya-pasaraya yang terkemuka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai QL Eggs, sila klik di sini.

 

About the author