Scone Lemon Lavender

Masa penyediaan: 10 minit
Masa memasak: 20 minit
Menghasilkan: 8

Bahan-bahan

2 cawantepung
¼ cawangula
1 sudu tehserbuk penaik
1 sudu tehsoda bikarbonat
115 gmentega tanpa garam, sejuk
2Zest 2 biji lemon
2 sudu besarjus lemon
¼ cawansusu krim penuh
1 bijitelur QL Omega
1 sudu besarlavender
½ sudu tehgaram
Untuk Glaze Lemon:
1 cawangula aising
2 sudu besarjus lemon

Langkah Penyediaan

  1. Campurkan tepung, gula, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam di dalam mangkuk.
  2. Tambahkan mentega sejuk dan lipat kedalam pastri sehingga ia mempunyai tekstur rapuh.
  3. Setelah sebati, bentukkan perigi di tengah adunan sebelum menambahkan susu, jus lemon dan telur QL Omega. Campur sebati sehingga adunan terbentuk.
  4. Kemudian, tambahkan masuk zest lemon dan lavender. Gaulkan dengan perlahan dengan tangan atau mixer.
  5. Di atas permukaan yang bertepung, gulingkan adunan kepada bulan setebal 2cm dah bahagikan kepada 8 bahagian berbentuk baji.
  6. Susunkan adunan berbentuk baji ke atas dulang yang beralas kertas parchment dan sapukan mentega keatasnya.
  7. Taburkan sedikit lavender keatasnya sebelum membakarnya di dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada 180˚C selama 20 minit sehingga perang- keemasan.
  8. Untuk menyediakan glaze, gabungkan gula aising dan jus lemon di dalam mangkuk yang kecil. Gabung sebati dan masukkan campuran ke dalam beg memaip.
  9. Setelah scone menyejuk sedikit, sapukan glaze dengan serata keatas scones.
  10. Biarkannya selama 10 minit sebelum menyaji.

 

Petua QL Chef:

  • Jika glaze lemon terlalu pekat, tambahkan sedikit lagi jus lemon dan jikalau terlalu cair, tambahkan sedikit gula aising.
  • Scone yang belum disapukan dengan glaze boleh disimpan di dalam peti beku dan dipanaskan di dalam ketuhar sebelum disaji.

 

Telur QL Omega dan QL Deli Fresh boleh didapati dari pasaraya-pasaraya yang terkemuka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai QL Eggs, sila klik di sini.

 

About the author