Tauhu Ikan Ala Pedas dengan Sos Mentega Berkrim

QL Kitchen selalu membawa kepada anda resepi mudah yang sesuai bila-bila masa saja. Kami juga berkongsi petua dan idea untuk menyediakan produk kami yang berkualiti lagi berkhasiat. Minggu ini, kami membawa kepada anda salah satu cara untuk memasak Tauhu Ikan QL MUSHROOM yang kreatif lagi lazat. Ia cuma memerlukan masa penyediaan kurang daripada 30 minit dan seisi keluarga anda tentu akan menggemarinya!

Hidangan sesuai sebagai hidangan pembuka, ataupun dijamu bersama nasi. Jaga-jaga, hidangan ini yang memikat hati mampu membuat anda menikmatinya tanpa jemu.

Masa penyediaan: 5 minit
Masa memasak: 15 - 20 minit
Sajian untuk: 4

Bahan-bahan

1paket Tauhu Ikan QL MUSHROOM (180 gm), dinyahbeku dan dikeringkan
1 sudu tehserbuk cili
1/4 sudu tehserbuk lada sulah
1/4 sudu tehgaram
2 sudu besartepung jagung
Minyak masak untuk menggoreng
Sos:
2 sudu besarmentega
200 mlsusu sejat
4ulas bawang putih, dicincang
4tangkal daun kari
4batang cili padi, dipotong
1 sudu besargula (atau secukup rasa)
Garam dan lada secukup rasa
Campuran pemekat (gaul bersama):
1/2 sudu tehtepung kanji jagung
2 sudu besarair

Langkah Penyediaan

  1. Campurkan serbuk cili, serbuk lada sulah, tepung jagung dan garam dengan sebati dalam mangkuk serderhana.
  2. Salutkan Tauhu Ikan QL MUSHROOM dengan lapisan campuran (dari langkah pertama) yang nipis.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali kecil atau sederhana, dan gorengkan tauhu ikan selama 2 – 3 minit sehingga perang keemasan. Keringkan minyak yang berlebihan dengan kertas tuala.
  4. Untuk menyediakan sos, cairkan mentega di dalam kuali sos dan tumiskan bawang putih bersama dengan daun kari hingga wangi. Kemudian, tambahkan cili padi dan gaul serata.
  5. Tuangkan masuk susu sejat dan campuran pemekat, gual serata dan biarkan mereneh atas api rendah sederhana selama 1 minit. Tambahkan gula, garam dan lada, kacau dan biarkan mendidih. Matikan api setelah ianya mendidih.
  6. Tuangkan sos ke atas tauhi ikan goreng. Hidangkan dengan serta-merta.

Petua QL Kitchen

Anda boleh mengubah tahap kemanisan mengikut cita rasa anda. Tingkatkan tepung kanji jagung ke 1 sudu teh jika anda lebih gemari sos yang lebih pekat.

 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk-produk MUSHROOM dan di mana anda boleh mendapatinya, sila klik di sini.

About the author