Pancake Pistachio Dengan Krim

Masa penyediaan: 20 minit
Masa memasak: 30 minit
Sajian untuk: 3 - 4

Bahan-bahan

Pancake Pistachio:
140 gtepung biasa
1/3 cawankacang pistachio, dicincang halus
2 sudu besargula
1 sudu tehserbuk penaik
1 sudu tehsoda bikarbonat
¼ garam
2 bijitelur QL Omega, dipukul ringan
1¼ cawansusu
1 sudu tehesen vanila
2 sudu besarmentega tanpa garam, dicairkan
Topping:
240 mlwhipping cream
1 sudu tehesen vanila
4 sudu besargula
Segenggam pistachio cincang

Langkah Penyediaan

  1. Untuk menyediakan pancake pistachio, gabungkan semua ramuan kering di dalam mangkuk yang besar.
  2. Tambahkan telur QL Omega, susu, esen vanila dan mentega. Pukulkan sehingga licin dan sebati.
  3. Panaskan kuali atas api sederhana dan sapukan sedikit mentega.
  4. Tuangkan ¼ cawan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga bebuih muncul pada bahagian atas pancake. Terbalikkan pancake dan masak untuk selama seminit lagi. Ulangi untuk baki adunan.
  5. Untuk menyediakan whipped cream, pukulkan bersama whipping cream, esen vanila dan gula sehingga puncak lembut dicapai.
  6. Sajikan pancake pistachio dengan whipped cream dan hiasi dengan pistachio cincang.

 

Telur QL Omega dan QL Deli Fresh boleh didapati dari pasaraya-pasaraya yang terkemuka. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai QL Eggs, sila klik di sini.

 

About the author